IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Han lämnade cio-jobbet för att bygga eget från grunden

Amir Chizari har gått den långa vägen från helpdesk till cio-jobbet på Riksbyggen, de sista fyra åren också som cdo. Men trots att han gillade sitt arbete började det för något år sedan forma sig en idé om att göra något annat.

– Jag hade det jättebra på Riksbyggen, med en framgångsrik karriär. Jag tyckte om mitt jobb, hade en bra lön och bara 200 meter till kontoret. Men jag gillar också affärsmannaskap och fick en vision om hur jag skulle kunna revolutionera fastighetsbranschen, säger han.

Så efter en del funderande tog han steget och sa upp sig. Och han har fått väldigt olika reaktioner på sitt beslut.

– Jag har pratat med många, inte minst cio:er, och det som är lite tråkigt att höra är att många av dem har idéer men inte vågar ta risken. Vissa av dem tycker jag är dum i huvudet, andra tycker jag är modig och så finns det en tredje grupp som vill göra samma sak, säger han.

Behöver ekonomisk bas

Amir Chizari framhåller att det är viktigt att man har en ekonomisk bas som gör att man kan klara sig utan lön ett tag för att man ska våga ta steget. För egen del hade han lagt undan så han skulle klara sig i två år utan lön.

– Jag satt där första dagen och tänkte – hur gör jag nu? Men sakta och säkert kom jag igång.

Nu krävde ingen något av honom längre men för att hantera det behövdes disciplin.

– Jag skaffade ett kontor och var där prick klockan åtta varje dag för att ha en rutin. Och plötsligt var det jag som hade all kontroll – men också hela ansvaret. Det är den stora skillnaden.

Gjort sin hemläxa

Innan han lämnade sitt trygga arbete hade han gjort han sin hemläxa och analyserat marknaden där han såg en stor möjlighet för att skapa ett helt nytt verktyg för att stötta fastighetsbranschen.

Idén blev till tjänsten Advicy som lanserades häromveckan efter ett års utvecklingsarbete. Det är en plattform där alla data som rör fastigheten samlas på ett och samma ställe och som med hjälp av AI som lärts upp på fastighetsbransche kan analysera och föreslå åtgärder som ligger till grund för beslut, allt i realtid.

– Vi kan få in data på rationellt sätt genom API:er och integrationer, även från pdf:er och excelark, säger Amir Chizari.

AI-algoritmerna är kopplade till de nyckeltal som företagen lägger in och genom dem ska de få ett bättre grepp om allt som rör fastigheten. Och Advicy står också för rådgivning och implementering.

– Man får helt enkelt en egen co-pilot som kan allt som rör fastigheter.

Låta kunden kravställa

Plattformen är skapad för att underlätta fastighetsbolagens vardag och är riktad specifikt till den branschen men han tror att den på sikt skulle kunna användas också i andra branscher men då krävs det att det kommer in personer som verkligen kan de branscherna på samma sätt som han själv kan fastighetsbranschen.

– Man måste ha med sig en person som kan det specifika just i sin bransch. Jag har med mig min erfarenhet från branschen – 14 år som anställd. Och jag har sett hur många bolag bygger produkter och tjänster utan att förankra dem med kunden. Så för mig är det viktigt att kunden ska kravställa – att veta hur de tänker och resonerar.

Ångrar sig inte

Även om framtiden fortfarande är oviss ångrar Amir Chizari inte en sekund att han vågade satsa på sin idé.

– Jag skulle fatta samma beslut igen – det är ett av de bästa beslut jag fattat. Det är spännande och roligt att bygga något eget och om, eller när, det tar fart blir det ännu roligare. Att se vilken påverkan det kan få på branschen, säger han.

För den cio som funderar på att starta eget så gäller det att förstå att lönen är betydligt lägre och att balansen mellan arbete och egentid förändras.

– Det går inte att vara en trygghetsnarkoman, man ska ha en ekonomisk kudde och man ska räkna med att det tar längre tid än man tror. Men om man inte riskerar något kan man heller inte vinna. Vad är det värsta som kan hända? Att man får söka ett nytt jobb, säger Amir Chizari.

Läs också: Hon ska driva på offentlig digitalisering med upphandling som vapen

 

Akriv - Nyheter