IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Tolv kommuner bildar AI-råd – vill driva på utvecklingen

Representanter för tolv av Sveriges 290 kommuner har gått samman i ett AI-råd som ska arbeta med kommunövergripande strategiska frågor kopplade till AI.

Arbetet har två mål – för det första att identifiera och prioritera tillämpningsområden, behov och strategiskt relevanta frågor för ökat värdeskapande med AI i Sveriges kommuner och för det andra att ta fram rekommendationer på konkreta initiativ som främjar värdeskapande med stöd av AI ute i kommunerna.

– AI-rådet är ett viktigt initiativ för Sveriges kommuner. Vår förhoppning är att vi kan sätta en gemensam riktning för kommunsveriges strategiska arbete med AI och skapa möjligheter för alla kommuner, stora som små, att fullt ut nyttja möjligheterna med artificiell intelligens, säger Katarina Lagerqvist, digitaliseringschef i Kristinehamns kommun och en av rådets representanter i en kommentar.

Rådets arbete leds i samverkan mellan AI Sweden och Sveriges Kommuner och Regioner och ledamöterna har valts ut för att ge så bred represenatation som möjligt av landets kommuner – både sådana som kommit igång och sådana som inte gjort det.

Arbetet sker inom ramen för projektet Kraftsamling för AI i kommuner och civilsamhälle som finansieras av Vinnova.

– Vi ser ett stort behov av att fler kommuner på allvar kommer i gång med användningen av AI, och att man gör det på ett sätt som skapar förutsättningar för att lära av varandra och samtidigt driver viktiga frågor gemensamt, säger Fredrik Weisner, Områdesledare Digital Omställning på Vinnova.

 

Akriv - Nyheter