IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Svenskar usla på lösenord – så rundar du hackarna

Minst varannan svensk slarvar med lösenord online, och det är de yngre som är sämst. – Jag tror unga använder långt fler tjänster, så de löper en större risk om lösenordet skulle läcka, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen.

​ 

Minst varannan svensk slarvar med lösenord online, och det är de yngre som är sämst.

– Jag tror unga använder långt fler tjänster, så de löper en större risk om lösenordet skulle läcka, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen.

Larmet om att svenskarna slarvar när det kommer till lösenord är inte nytt. Liknande varningar har kommit från organisationer, företag, politiker och välmenande bekanta sedan internets begynnelse. Så varför är det så svårt att ha olika lösenord till olika inloggningar?

– Det är ju trots allt ganska komplicerat att hålla flera lösenord i huvudet, säger Måns Jonasson och fortsätter:

– Det ska ju gärna vara komplexa lösenord. Och det verkar som om relativt få använder lösenordshanterare eller tvåfaktorsautentisering, det kanske ses som ännu en app att lära sig och hantera.

Internetstiftelsen, som ansvarar för .se-domänen på internet, har genomfört en undersökning där 49 procent anger att de använder samma lösenord på fler än ett konto på nätet. Bland 18–34-åringar är siffran 64 procent.

– Det här har ju tjatats om länge, alla vet nog egentligen vad man ska göra. Men vi ser samtidigt att många inte vill svara alls, så det finns ett stort mörkertal – och kanske lite skam, säger Måns Jonasson.

Internetstiftelsen vill slå ett slag för en nylanserad svensk version av den internetklassiska ”have i been pwned” – på Internetstiftelsens hemsida där det går att se ifall ens mejl varit med i någon dataläcka.

För den som vill stärka upp sig på lösenordsområdet gäller, förutom att ha olika svårknäckta lösenord, att använda tvåfaktorsautentisering. Alltså att verifiera varje gång du loggar in. Därutöver är en lösenordshanterare, som samlar dina lösenord i bakgrunden och kommer ihåg dem åt dig, en klok idé enligt Måns Jonasson.

– Det är väldigt mycket säkrare än bara vanligt lösenord. Tänk också på att inte lämna ifrån dig mer data än du behöver online.

 

Akriv - Nyheter