IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Lönesystem för över 120 myndigheter utslaget

Det är fortsatt stora problem för flera företag efter helgens omfattande attack mot it-leverantören Tietoevry.

​ 

Det är fortsatt stora problem för flera företag efter helgens omfattande attack mot it-leverantören Tietoevry. Bland de drabbade finns Statens servicecenter, som hanterar löneutbetalningar för 120 myndigheter.

Statens servicecenter bekräftar att ett system de använder för löneutbetalningar till över 120 myndigheter, med över 60 000 anställda, ligger nere sedan i lördags, vilket även Aftonbladet rapporterat om.

Bland annat berörs Lunds universitet och Statens institutionsstyrelse.

Även riksdagen använder systemet för hantering av löner. Där kan man tills vidare inte logga in för att komma åt dokument och det finns ingen prognos för när det ska fungera igen.

– Löner och arvoden kommer betalas ut som vanligt, men vi kommer inte åt till exempel elektroniska lönebesked, säger Lena Parkvall, pressekreterare på riksdagsförvaltningen.

Statens servicecenter uppger att de har tät dialog med leverantören Tietoevry om haveriet.

– Vi förbereder oss för ett scenario där det här kan ta mer än några dagar. Vi ser över våra manuella rutiner och har även kontakt med våra kundmyndigheter, för där kan det också komma att krävas att man arbetar med manuella rutiner, säger Caroline Johansson Sjöwall, presskommunikatör på Statens servicecenter.

Januariutbetalningarna ska inte ha drabbats då lönefilerna skickades iväg innan attacken.

Företag som Stadium och Rusta är också drabbade och deras sajter ligger nere. Och Granngårdens fysiska butiker håller stängt.

”Beslut just nu är att fortsatt hålla butikerna stängda under måndag förmiddag”, skriver Granngårdens försäljningschef Fredrik Björk i ett mejl till TT.

Han säger att företaget ”kämpar timme för timme” med att öppna igen.

Även regioner är drabbade av attacken. I ett pressmeddelande under söndagen skrev Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala:

”Det finns ingen omedelbar risk för patienter på grund av it-störningen, men vi tvingas i mindre omfattning använda reservrutiner och manuell hantering inom sjukvården. Det gör att administrativa rutiner kan ta lite längre tid än de brukar.”

Det var under natten mellan fredag och lördag som Tietoevry utsattes för en så kallad ransomwareattack, ett slags it-relaterad utpressning där angriparen låser tillgången till data.

Till SvD bekräftar Tietoevry att det är hackarligan Akira som ligger bakom helgens it-attack.

– Vi har fullt fokus på detta och har en regelbunden dialog med kunderna och deras it-avdelningar. Vi har tekniska team som jobbar intensivt för att återställa servrarna som attackerats, sade Alexandra Kärnlund på Tietoevry under söndagen.

Läs mer: Munters resultat kan ha läckt i it-attack

 

Akriv - Nyheter