I ett uppenbart försök att bredda landets halvledartillverkning betalar den kinesiska regeringen stora bonusar och erbjuder bostadsbidrag för kvalificerade experter inom området, enligt en granskning från Reuters.
Incitamenten sägs vara en uppföljning av den kinesiska regeringens Thousand Talents Plan, som av allt att döma lades ned 2018 när USA började undersöka forskare som var involverade i den. Det nya programmet kallas Qiming och har inte fått någon större publicitet i Kina, som inte listar det på officiella webbplatser eller publicerar namnen på förmånstagarna, rapporterar Reuters.
Huruvida ansträngningen kommer att bli framgångsrik är oklart, enligt artikeln. Vissa kinesiska experter inom området som bor utomlands sägs vara rädda för att återvända hem på grund av den politiska miljön.
Tanken bakom Kinas plan är att stärka landets inhemska halvledarindustri. Kinas andel av den totala chippmarknaden är låg, särskilt jämfört med närliggande Taiwan, Sydkorea och Japan. Under det senaste decenniet har regeringen vidtagit ett antal åtgärder för att ändra på detta, enligt Gaurav Gupta, analytiker på Gartner.
– Jag tror att Kina först runt 2010 fullt ut insåg betydelsen av den inhemska halvledarindustrin. Under de senaste 10 åren har de investerat kraftigt i att utveckla denna industri, så de har ett bra ekosystem för företag utan egen tillverkning.
Kina har ett ganska väletablerat ekosystem för tillverkning av mogna chipptyper, samt tillhörande förpacknings- och testindustrier, enligt Gupta. Men landet ligger långt efter ledarna inom flera andra områden i halvledarvärlden, framför allt när det gäller utrustning för tillverkning av wafers, avancerade chip och automatisering av elektronisk design.
Det är där inflödet av nya talanger kommer in, säger han.
– De behöver fortfarande kompetens och erfarenhet … och det är därför de vill att talanger ska komma till Kina, oavsett om det är kinesiska medborgare som utbildats i USA eller erfarna personer som har arbetat inom industrin i Japan, Sydkorea och Taiwan, säger Gupta.
Andra länder arbetar hårt för att bygga ut den inhemska halvledarproduktionen – USA, EU och andra västländer har nyligen infört företagssubventioner för att stimulera företag att bygga nya gjuterier och anläggningar – men Gupta säger att han inte känner till några andra program som ger subventioner direkt till forskare och andra experter.
– Chippexperter är efterfrågade, inte bara i Kina, utan överallt. Det finns en stor brist på kompetens.