IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Ny AI-metod från Google kan innebära mer klimatvänliga flygresor

Google har presenterat ett ny AI-driven metod som skulle kunna användas för mer klimatvänliga flygresor utan att några flygplan ens behöver byggas om.

När flygplan åker genom luften kan dessa skapa kondensationsstrimmor, som ögat kan se som ett molnsträck på himlen. Beroende på olika omständigheter, så som tid på dygnet, kan dessa kondensationsstrimmor sprida ut sig och göra så att värme stannar kvar inne i jordens atmosfär.

Kondensationsstrimmor uppskattas idag stå för cirka 35 procent av flygs miljöpåverkan. Koldioxiutsläpp står för 55,9 procent och kväveoxider för 8,8 procent. 

Det är däremot möjligt att flyga utan att skapa kondensationsstrimmor genom att inte flyga genom de mest fuktiga delarna av himlen. Detta kan undvikas genom att göra relativt små justeringar av flyghöjden. Flygplan gör liknande justeringar redan idag för att undvika turbulens.

Att lista ut var himlen är som mest fuktig så högt upp har däremot varit en utmaning. Här har Googles Climate and Energy-arbetslag använt sig av bildigenkännings-AI ihop med satellitdata för att märka ut kondensationsstrimmor och inte blanda ihop dem med cirrusmoln, som har ett snarlikt utseende.

Forskarna har i och med det tagit fram en demo som kan förutspå var kondensationsstrimmor kommer dyka upp. Den har sedan testats av American Airlines piloter under riktiga flygningar.

Framöver kommer Googles-arbetslag titta på hur metoden skulle kunna skalas upp, hur samarbetet med flygledningen kan se ut samt vilka kondensationsstrimmor som bör prioriteras.

Läs också: Verktyg från IBM spårar koldioxidutsläpp från molnet

 

Akriv - Nyheter