IT-nyheter från

OJCO Secure IT

USA begränsar teknikexporten till Kina ytterligare

För varje månad som går förvärras handelskriget mellan USA och Kina och i dagsläget finns det inget som talar för att de båda länderna kommer gräva ner stridsyxan inom den närmsta tiden.

Senaste nytt är att president Joe Biden har skrivit under en verkställande order som gör det ännu svårare för amerikanska teknikföretag att göra investeringar i Kina.

Enligt nyhetsbyrån Reuters omfattar de nya begränsningarna alltifrån halvledare och AI-lösningar till kvantdatorer, men redan ingångna avtal ska respekteras.

Nyligen medgav USA:s handelsminister Gina Raimondo att amerikanska företag kommer förlora pengar på handelskriget, men att det är ”värt det”.

– Kina vill ha tillgång till USA:s mest sofistikerade teknik för att främja sin militär och vi kommer inte att tillåta det, sade Gina Raimondo i samband med en pressträff i juli.

Teknikföretagen är långtifrån glada över den uppkomna situationen och de har uppmanat den amerikanska regeringen att inte skärpa sanktionerna ytterligare. Detta med anledning av att Kina köper halvledare för 1 900 miljarder kronor om året, vilket motsvarar en tredjedel av den totala försäljningen i världen.

 

Akriv - Nyheter