IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Interpol stänger ner nätfiskeplattform med offer i 43 länder

Interpol meddelar nu att ett gemensamt internationellt polisarbete koordinerat av organisationen resulterat i att nätfiskeplattformen 16shop stängts ner. Plattformen uppges ha sålt hackarverktyg som använts för att skapa över 150 000 nätfiskedomäner som kommit åt över 70 000 offer i 43 olika länder.

Verktygen användes för att genomföra mejlbedrägerier där offren vanligtvis fick ett mejl med en pdf-fil eller länk som omdirigerade dem till en sajt där de uppmanades att föra in sina betalkortsuppgifter eller annan privat information. Informationen stals därefter och användes för att stjäla pengar från offren. 

Två personer som misstänks ha varit involverade i 16shop ska ha gripits i Indonesien och ytterligare en misstänkt greps i Japan. I samma veva ska polisen också beslagtagit elektronisk utrustning och flera lyxfordon.

Interpol skriver att tillslaget möjliggjordes genom informationsdelning mellan Interpol, det nationella rättväsendet i Indonesien, Japan och USA och samarbetspartners i den privata sektorn som Cyber Defense Institute, Group-IB, Palo Alto Networks Unit 42 och Trend Micro, med stöd från Cybertoolbelt.

Läs också: Här är de varumärken som nätfiskare utnyttjar mest

 

Akriv - Nyheter