IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Så vill Kaseya definiera framtiden för it-sektorns tjänsteleverantörer

Mjukvaruföretaget Kaseya levererar produkter för it-drift och cybersäkerhetsmjukvara för företag inom MSP-sektorn – så kallade management service providers eller funktionstjänstleverantörer – som åtar sig att sköta allt ifrån hela it-systemet sådant som säkerhet eller datalagring åt andra företag.

Nu är Kaseya fast beslutet att definiera framtiden för MSP-sektorn och lanseringen av IT Complete 2.0 är ett avgörande steg i den riktningen. Lanseringen gjordes vid konferensen Kaseya DattoCon Europe som nyligen ägde rum på Convention Centre i Dublin.

Det var den första stora sammankomsten sedan Kaseyas förvärv av konkurrenten Datto förra året och lockade över 1 000 deltagare från över 25 länder under tre dagar med tekniska sessioner, certifieringsutbildningar och nätverkande.

IT Complete 2.0, beskrivs som en integrerad plattform speciellt utformad för MSP:er och är en betydande utveckling från Kaseyas föregångare genom att addera över 350 nya integrationer, inklusive samtliga Datto-produkter. Det signalerar Kaseyas ambition att bli en viktig aktör inom it-sektorn i Europa.

Samförvaltning en trend

Greg Jones, vice vd för affärsutveckling EMEA, som innefattar Europa, Mellanöstern och Afrika, på Datto/Kaseya pekar på co-management, samförvaltning, som en framväxande trend, där MSP:er samarbetar med företag som har en stor intern it-avdelning.

En samarbetsmodell som enligt Greg Jones har exploderat över EMEA och möjliggör en mer skräddarsydd och smidig leverans av stöd från en MSP snarare än att det behöver vara allt eller inget vad gäller drift av en it-miljö.

– Det innebär att MSP:er samarbetar med företag som har en intern it-avdelning. Tidigare var det antingen allt eller inget, nu är det mer av ett samarbete. Vi har också sett att större företag öppnar upp för MSP:er. Detta beror till stor del på pandemin, då större organisationer insåg att de inte var tillräckligt smidiga eller snabba. Så de vänder sig till MSP:er och ber om hjälp med automation och AI-maskininlärning.

Greg Jones betonar också vikten av artificiell intelligens och maskininlärning för att hjälpa funktionstjänstleverantörer att utnyttja mer av en given produkts eller tjänsts funktioner. Han nämner Cooper, en AI och maskininlärningsfunktion, som en kärnfunktion i detta. Cooper rekommenderar och ger råd till MSP:er om hur de kan öka sin användning av en produkts funktioner, vilket i sin tur ökar deras produktivitet och lönsamhet.

Mindre utvecklad marknad

Scott Gower som är Kaseyas försäljningschef för den nordiska marknaden ser den nordiska marknaden som mindre utvecklad när det gäller funktionstjänster men mer avancerad när det gäller teknisk kunskap.

Han noterar också att de nordiska länderna har hög molnadoptionstakt, vilket påverkar vilka typer av produkter och tjänster som är framgångsrika i regionen. Han nämner att när han började arbeta med Autotask 2014, var många tjänsteleverantörer i Norden fortfarande inriktade på break-fix-kontrakt, medan i Storbritannien och USA var MSP-modellen mer utbredd.

– Jag tror att det fortfarande idag är så att MSP-modellen generellt sett är lite mindre utvecklad i Norden. Men samtidigt är de nordiska länderna mycket mer tekniskt kunniga och ligger i framkant när det gäller att utnyttja molntjänster.

Samtidigt noterar han att det har skett en snabb ökning av företag i Norden som övergår till MSP-modellen. Det förekommer också allt oftare att kunder delar ansvar för driften med en MSP och att samverkan med en MSP inte behöver innebära att man helt tar bort den interna it-avdelningen. För att spara tid vid införanden så trycker han också på nyttan av att använda ett verktyg som är specifikt framtaget för just MSP:er.

Marginal för fel krymper

Fred Voccola, vd på Kaseya, pekar också på de viktigaste händelserna på it-området just nu och hur deras lösningar spelar in.

– I det snabbföränderliga digitala landskapet ökar betydelsen och komplexiteten av it och säkerhetshantering. När dessa områden blir allt viktigare för företags verksamhet, krymper marginalen för fel, särskilt inom säkerhet. Jobbet för it- och säkerhetsprofessionella blir allt mer utmanande på grund av tillväxten av hot och incitament för cyberbrottslingar.

Han lyfter fram områden som är viktiga för Kaseya som automation och djup integration av teknologier som är nu nödvändiga för att hantera dessa utmaningar. Utan dem kan sprickor uppstå, vilket tillåter problem att smyga igenom, vilket kan leda till potentiellt allvarliga konsekvenser.

It- och säkerhetsproffs hamnar ofta i en svår position och förväntas att leverera arbete av hög kvalitet med potentiellt begränsade resurser enligt Fred Voccola. Men plattformar som erbjuder djup integration och automation till ett överkomligt pris kan ge dessa professionella den bästa chansen att effektivt och effektivt uppfylla sina ansvarsområden. Dessa lösningar är inte bara en lyx, utan en nödvändighet i dagens komplexa it-landskap.

– Våra verktyg, med IT Complete 2.0 som främsta lösning, är inriktat på att hjälpa tjänsteleverantörer med att enklare kunna uppfylla dessa krav och förväntningar.

Coop-butiker fick stänga

2021 fick svenska Coop stänga många butiker under flera dagar på grund av en bugg i Kaseyas övervakningsserver VSA som utnyttjades och gjorde attacken på Coop möjlig. Sedan dess har miljontals dollar investerats i säkerhet, en ciso har anställts och ett oerhört intensivt arbete med fokus på säkerhet är ständigt närvarande inom företaget för att minimera risken för en liknande händelse igen.

Jason Manar, är ciso på Kaseya och har en bakgrund inom cybersäkerhet på FBI och andra statliga inrättningar i USA och han berättar om skillnaden mellan publik sektor och privat sektor där ett slående faktum är att man inom den privata sfären sällan ges riktigt de verktyg och budget som behövs för att kunna upprätthålla en riktigt bra cybersäkerhet, vilket är frustrerande för många it-ledare på företag.

Hans syn på it-säkerhet är att det alltid behövs en mix av tekniska lösningar, personalens kunskap och en företagskultur som andas säkerhet. Jason Manar ser ofta samma sorters attacker i dag som för 20 år sedan, där nätfiske och attacker som går ut på att stjäla identiteter och inloggningsuppgifter är vanliga och man måste ha skydd mot detta på plats.

Fakta

Kaseya presenterade också flera uppdateringar och utökningar av sina befintliga produkter.

Efter förvärvet av Vonahi, har Kaseya lagt till automatiserade funktioner för pentetrationstester för nätverk till sin Security Suite och sänkt priset för Vonahis lösningar med 10 procent. Kaseyas ”MSP Enablement Suite” utökas med audIT, en automatiserad försäljningspresentationslösning, vilket ger varje kund fem gratis licenser. Några av de andra framstående produktuppdateringarna inom IT Complete 2.0 inkluderar Datto Endpoint Backup for Servers och en uppdatering för Microsoft 365-hantering i Datto RMM, som nu kombinerar användarhantering och enhetshantering för att smidigt hantera nya användares behov under onboarding-processen, samt direkt återkallar åtkomst vid offboarding. IT Complete omfattar nu även molnbaserade produkter och integrerar med Microsoft 365 och Azure. Login med MFA via appnotifiering kommer under Q3 och så även möjlighet att logga in med en tredjeparts IdP, som tex Azure AD eller Googlekonto. En annat nyhet var lanseringen av Datto Networking Appliance (DNA), en nätverksrouter för ’always on’-internetuppkopplingar tack vare en fullt integrerad 4G LTE failover.

 

Akriv - Nyheter