IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Open AI-grundare lanserar ögonskannande kryptovaluteprojekt – Worldcoin

Sam Altman, vd och en av grundarna till Open AI, mest kända för Chat GPT, har nu lanserat sitt kryptovaluteprojekt Worldcoin. Projektet startade för tre år sedan och är tänkt som ett nytt identitets- och finansnätverk som ägs av användarna. 

Worldcoin består av en krypterad digital identitet, World ID, och, på de platser som lagen tillåter det, en digital valuta, WLD, som är tänkt att delas ut till samtliga människor på jorden. Enligt Worldcoin själva skulle systemet kunna bädda för en basinkomst för samtliga personer som finansieras av AI. Exakt hur det skulle gå till går Worldcoin däremot inte in på.

”Worldcoin skulle drastiskt kunna förbättra ekonomiska möjligheter och skala upp en pålitlig lösning för att skilja människor från AI online samtidigt som deras privatliv är säkert”, skriver Worldcoins Alex Bania och Sam Altman på projektets hemsida.

Tekniken började testas för två år sedan och enligt Worldcoin ska två miljoner människor från 33 olika länder ha registrerat sig i kryptodatabasen. De flesta användarna ska finnas i Europa, Indien och södra Afrika.

Intresserade användare kan ladda ner World App för att reservera sin andel. Därefter behöver de besöka en av 1 500 biometrisk identifikationsenheter, även kallade ”Orbs”, för att skanna sina ögon för att visa att de är en verklig och unik person. Worldcoin säger att ingen data sparas. Just nu finns inga Orbs tillgängliga i Sverige.

”Som alla ambitiösa projekt så kanske det fungerar eller så gör det inte det, men att testa saker som detta är hur man gör framsteg”, skriver Sam Altman själv om lanseringen.

 

Akriv - Nyheter