IT-nyheter från

OJCO Secure IT

Intel satsar 350 miljarder på chippfabrik i Tyskland – får enorma subventioner

Efter långa förhandlingar mellan chipjätten Intel och den tyska regeringen står det nu klart att Intel investerar 30 miljarder euro, nära 350 miljarder kronor, i en ny fabrik i Magdeburg. Enligt källor till bland annat Reuters har tyska staten gått med på subventioner värda 10 miljarder euro, vilket är mer än de 6,8 miljarder euro som var tyskarnas första bud.

– Dagens avtal är ett viktigt steg för Tyskland som en högteknologisk produktionsplats – och för vår motståndskraft. Med denna investering kommer vi ikapp tekniskt med världens bästa och utökar vår egen kapacitet för ekosystemutveckling och produktion av mikrochipp, sa förbundskansler Olaf Scholz efter att avtalet skrivits på enligt Reuters.

Intels vd Pat Gelzinger säger i ett uttalande att han är tacksam för att Tyskland vill ”uppfylla visionen om en livskraftig, hållbar och ledande halvledarindustri i Tyskland och EU”.

Fabriken i Magdeburg kommer sysselsätta 7 000 byggnadsarbetare under konstruktionsfasen och därefter 3 000 personer, enligt Intel. Dessutom kommer den skapa ”tiotusentals” jobb i branschen, hävdar företaget.

Tysklands-etableringen är den tredje stora investeringen utanför USA som Intel offentliggör på kort tid. I fredags meddelade företaget att man satsar nära 50 miljarder kronor på en ny fabrik i Polen och i söndags sa Israels regering att Intel ska satsa över 250 miljarder kronor på en chippfabrik i landet.

 

Akriv - Nyheter